Moniuszkiada - Moniuszko2019

Koncerty, Wernisaże, Sympozja, Wystawy, Prelekcje, Konferencje, Spotkania, Nuty, Płyty CD i DVD, Książki

W imieniu Społecznego Komitetu Obchodów 200 rocznicy urodzin Stanisława Moniuszki oraz Fundacji Polcanart – organizatora koncertów, pragniemy przedstawić ofertę z najbardziej znanymi i lubianymi ariami i pieśniami Stanisława Moniuszki, które usłyszą Państwo podczas naszych koncertów:

Moniuszkiada - czyli 200 koncertów na 200 rocznicę urodzin Stanisława Moniuszki

HIT roku ! - "Moniuszko z 1000 i jednej nocy"
 Projekt Fundacji i Marii Pomianowskiej stanowi próbę spotkania międzykulturowego, którego główną osią są wybrane dzieła wielkiego polskiego kompozytora Stanisława Moniuszki.
Pomysł „Moniuszko z 1000 i jednej nocy” to próba przeniesienia muzyki wybitnego polskiego kompozytora w świat dźwiękowej fantastyki bliskiego i dalekiego zasięgu. To podróż  wyobraźni, której osią są wybrane dzieła Stanisława Moniuszki. Odwiedzamy miejsca spotkania niezwyłych brzmień, gdzie afrykański balafon brzmi doskonale z polską suką spod Biłgoraja, doprawiony rytmem indyjskiej tabli czy bitboxa. Kryterium doboru instrumentarium na które opracowałam utwory Moniuszki, była chęć stworzenia nowej barwy i emocji w muzyce.
 Czas trwania koncertu około 1,20  godz.
Oferta 1: Moniuszko z 1000 i jednej nocy - kameralnie
Dwoje solistów, fortepian, Suka biłgorajska i wybrany zespół instrumentów etnicznych
Oferta 2: Moniuszko z 1000 i jednej nocyoferta specjalna
Troje solistów, fortepian, Suka biłgorajska, bitbox i zespół instrumentów etnicznych Marii Pomianowskiej
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!
Szczegóły pod tel. 728 987 144 lub e-mail: office(at)polcanart.com i na stronie www LINK
HIT - Moniuszko, Suka i Kozak - Premiera Polska
Unikalny i jedyny taki projekt realizowany wspólnie z utytułowaną orkiestrą Filharmonii Narodowej z Kijowa "Ridni Naspievy", solistami z Ukrainy: Jelizawietą Lipitiuk – sopran (Narodowa Artystka Filharmonii w Kijowie), Sergij Bortnik – tenor (Artysta Filharmonii w Kijowie) i z Polski oraz z wybitną multiinstrumentalistą dr hab. Marią Pomianowską. Główną osią programu są wybrane dzieła wielkiego polskiego kompozytora Stanisława Moniuszki. Zaproponowany program będzie mieć również znaczenie dla wspólnego rozwoju kultury muzycznej i edukacji poprzez unikalność repertuaru, instrumentarium, aranżację i jego koncepcję. Ważną rolę w projekcie stanowi aranżacja i unikalne instrumentarium. takie jak Suka biłgorajska czy narodowe instrumenty Ukrainy.
 Czas trwania koncertu około 2  godz.
Oferta 1: Moniuszko, Suka i Kozak - kameralnie
Pięcioro solistów z towarzyszeniem fortepianu, Suki biłgorajskiej i kwartetu smyczkowego
Oferta 2: Moniuszko, Suka i Kozak – oferta specjalna
Pięcioro solistów z towarzyszeniem fortepianu, Suki biłgorajskiej i Orkiestry "Ridni Naspiewy"
Szczegóły pod tel. 728 987 144 lub e-mail: office(at)polcanart.com
Moniuszko lirycznie, patriotycznie i na wesoło
Cykl  koncertów kamerlanych poświęconych kompozytorowi. Kluczowym elementem projektu będzie wspólne śpiewanie i słuchanie ogromnego dorobku Stanisława Moniuszki, pieśni, arii i utworów instrumentalnych, nie tylko tych znanych nam od wczesnych lat. Chcemy, żeby Stanisław Moniuszko stał się dla nas nie tylko kompozytorem kilku arii czy pieśni, ale, tak jak Chopin, Wieniawski, Paderewski czy Szymanowski,  kompozytorem rozpoznawalnym w każdym zakątku kraju i na świecie. Każdy koncert będzie poprzedzony krótkim wstępem oraz pokazem multimedialnym oraz dowcipnym komentarzem.
Oferta 1: Dwoje solistów, prowadzący z towarzyszeniem fortepianu
Oferta 2: Troje solistów, prowadzący, fortepian i kwartet smyczkowy
Nie ulega wątpliwości, że w naszym działaniu kierujemy się przeświadczeniem, że Państwo zechcą zaakceptować naszą propozycję i uznać ważność jego realizacji. Równie nieodzowne jest też energiczne zaangażowanie w skuteczną realizację celu na najwyższym poziomie wykonawczym. My to Państwu gwarantujemy, a  wybór oferty należy do Państwa.
VIVA MARIA
Koncert poświęcony pamięci wybitnej śpiewaczki, reżysera i propagatorki muzyki S. Moniuszki - Marii Fołtyn. Intencją organizatorów i Fundacji  jest również zaproszenie osób, które osobiście znały Panią Marię Fołtyn i dla których Pani Maria była wielkim autorytetem. W koncercie udział wezmą artyści związani z tą niezapomnianą postacią. Koncert  zatytułowaliśmy „Viva Maria” - Pamięci wspaniałej śpiewaczki i reżyser Marii Fołtyn.  Jest to oryginalny projekt, którego motywem przewodnim są różne interpretacje  utworów muzycznych odwołujących się do imienia Maria. To rzadki zbiór pieśni i utworów, które towarzyszą nam przez wieki, począwszy od średniowiecznej „Bogurodzicy”, przez znane i lubiane utwory Bacha, Cacciniego, Mozarta, Schuberta, Tostiego, Verdiego, po współczesne utwory musicalowe Bernsteina, a nawet piosenki. Oczywiście nie zabraknie utworów Stanisława Moniuszki. Koncert połączymy z chwilą zadumy nad wspaniałą artystką Marią Fołtyn, której dedykujemy  zawarte w nim utwory.
 Czas trwania 1 i 1/2 godz.
 Skład zespołu artystów:  sopran, mezzosopran, tenor, baryton, bas, fortepian, skrzypce, wiolonczela, lektor prowadzący i zaproszeni goście
Szczegóły pod tel. 728 987 144 lub e-mail: office(at)polcanart.com

I Like Moniuszko! Interaktywny projekt muzyczny dla każdego!
  I Like Moniuszko, to   ciekawy, interaktywny projekt muzyków klasycznych, który powstał z okazji 200   rocznicy urodzin polskiego kompozytora. Oprócz włączenia sfery wizualnej,   artyści pragną zaskoczyć nową interpretacją, prezentując nowe brzmienie   "muzyki klasycznej" i nawiązanie do folkloru. Rok 2019 będzie z   pewnością obfitował w najróżniejsze koncerty i wydarzenia związane z tą   rocznicą, a wspomniany I Like Moniuszko, ze względu na swoją   wielopłaszczyznową koncepcję i przystępną formę wydaje się być jednym z   ciekawszych pomysłów. Wysoki poziom artystyczny wykonywanych utworów to nie   wszystko! Dzisiejszy widz i meloman oczekuje znacznie więcej... Czy zatem I   Like Moniuszko ma szansę zaistnieć w gąszczu nowych pomysłów? Naszym zdaniem   tak! I LIKE MONIUSZKO Projekt "I like Moniuszko" powstał z okazji   Roku Moniuszkowskiego zaplanowany jako interaktywny, multimedialny koncert   podczas którego usłyszymy najbardziej znane utwory kompozytora takie jak   Prząśniczka,
   Czas trwania 1 i 1/2 godz.
 Skład zespołu artystów: EUGENIA KWON-KOMINEK oraz zespół instrumentalny lektor prowadzący
Śpiewnik domowy - Moniuszko 2019
Granie i śpiewanie Moniuuszki – to cykl różnorakich koncertów poświęconych kompozytorowi, w różnych stylach i formach, od małych form, przez średnie, po spektakularne i duże wydarzenia muzyczne. Jego kluczowym elementem będzie wspólne śpiewanie i słuchanie ogromnego dorobku Stanisława Moniuszki, pieśni arii i utworów instrumentalnych, rozpoznawanie tematów muzycznych, które powinny nam towarzyszyć od młodych lat. Chcemy też, aby Stanisław Moniuszko stał się dla nas nie tylko kompozytorem kilku znanych arii czy pieśni, ale, tak jak Chopin, Wieniawski, Paderewski czy Szymanowski, kompozytorem rozpoznawalnym na świecie. To trudne i żmudne zadanie, ale należy tu przypomnieć ogromną rolę, jaką spełniała wspaniała jego propagatorka - Maria Fołtyn. Dzięki jej niezwykłej determinacji i energii Moniuszko był grany i śpiewany prawie na wszystkich kontynentach.
Czas trwania 2 godz.
 Skład zespołu artystów: sopran, mezzosopran, tenor, baryton, bas, fotepian, kwartet smyczkowy
  Prowadzenie koncertu: Aleksander Ładysz i dr Jarosław Domagała
UWAGA: Oferta koncertu może być przygotowana specjalne dla szkół
POSŁUCHAJ na https://vimeo.com/316743195
Ze Śpiewników domowych – wieczór u Stanisława Moniuszki

W planowanych koncertach udział wezmą znakomici artyści z Warszawy, Łodzi i Kijowa, m.in.:

Solistki:
Prof. Maria Pomianowska – instrument Suka (Akademia Muzyczna w Krakowie), Natalia Kovalenko – sopran,
Jelizawieta Lipitiuk – sopran (Narodowa Artystka Filharmonii w Kijowie)

Soliści:
Sergij Bortnik – tenor (Narodowy Artysta  Filharmonii w Kijowie), Wiktor Michał Kowalski – baryton, Aleksander Ładysz bas,
Marek Majewski – śpiew i gitara

Pianiści:
dr Jarosław Domagała, Włodzimierz Trzeciak

Dyrygenci:
Viktor Matsko

Moniuszkowski kwartet smyczkowy,  oraz zespół instrumentalny Filharmonii Narodowej w Kijowie Ridni Naspiewy, S

Prowadzenie koncertów: Jarosława Domagała i Aleksander Ładysz, gościnie Marek Majewski.

Do powyższych cen należy dodać następujące koszty: nagłośnienia i oświetlenia, transportu i przejazdu artystów, zakwaterowania powyżej 100 km od Warszawy. Za wszystkie w/w czynności Fundacja Polcanart wystawia fakturę.
UWAGI: Fundacja i Autor projektów zastrzegają sobie, na zasadzie wyłączności, wszystkie prawa związane z koncepcją zamieszczonych koncertów i projektów, realizacją ich treści programowych i artystycznych oraz ich rozpowszechnieniem na wszystkich polach, biorąc jednocześnie całkowitą odpowiedzialność prawną i cywilną za realizację projektu.
(Dz. U. z 2016 r. poz. 296 i 1579),   (Dz. U. z 2016 r. poz. 666)  Dz.U. 1994 Nr 24 poz. 83  tj. Dz.U. 2017 poz. 880  - Brzmienie od 16 maja 2016  USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
(+48) 728 987 144
Moda na Moniuszkę to moda na Polskę